ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Indyk tymiankowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonały z ryżem lub ziemniakami.

Indyk tymiankowy

Składniki:

Indyk tymiankowy

 

  • 1 pierś z indyka
  • świeży i/lub suszony tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietanka UHT
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Indyk tymiankowy
Mięso myjemy, kroimy w kawałki (ich wielkość zależy od naszych preferencji). Cebulę kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wkładamy mięso i cebulę. Solimy. Smażymy przez chwilę mieszając. Dodajemy wody, garść tymianku, i dusimy mięso pod przykryciem aż zmięknie. Gdy zmięknie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dolewamy wody. Dusimy kolejne 5 minut, po tym czasie dolewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia. Pieprzymy do smaku. Podajemy posypane natką pietruszki z ryżem lub ziemniakami.

Tagi:

indyk