Jullia_

Jullia_

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Indyk w indyjskim stylu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Indyk zainspirowany indyjską kuchnią. Szybkie i smaczne danie na każdą okazję. Podaję go z podpieczoną tortillą i trochę dla przekory z mizerią.

Indyk w indyjskim stylu

Składniki:

Indyk w indyjskim stylu

 

  • 0,5 kg piersi z indyka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka curry
  • olej z orzechów ziemnych
  • sezam
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • świeży tymianek
  • 0,5 szklanki ciemnego piwa

Sposób przygotowania:

Indyk w indyjskim stylu

ETAP 1:

Indyk w indyjskim stylu
Indyka kroimy w miejsze kawałki i przekładamy do naczynia

Pierś z indyka kroimy w mniejsze kawałki.

ETAP 2:

Indyk w indyjskim stylu
Indyka marynujemy w przyprawach które nadadzą mu niecodzienny, orientalny smak.

Do indyka dodajemy sól, pieprz, miód, olej z orzechów, kminek, curry, sezam.

ETAP 3:

Indyk w indyjskim stylu
Doprawionego indyka podsmażamy przez kilka minut

Doprawionego indyka podsmażamy (nie jest konieczne dodanie tłuszczu ponieważ znajduje się on już w marynacie)

ETAP 4:

Indyk w indyjskim stylu
Do indyka wlewamy piwo i smażymy do jego zredukowania.

Na patelnie wlewamy piwo i redukujemy. Danie podaję z podpieczoną tortillą i mizerią. Smacznego