vespera

vespera

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Żółte żarcie czyli indyk z curry.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Żółte żarcie czyli indyk z curry.

Żółte żarcie czyli indyk z curry.

Składniki:

Żółte żarcie czyli indyk z curry.

 

  • 8 garści ryżu
  • puszka ananasa
  • pół litra śmietany Łaciatej 18%
  • dwie cebule
  • ok. 700 dkg piersi z indyka
  • przyprawy: 3 łyżeczki curry, 3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, 3 łyżki Vegety, łyżka kurkumy, oliwa.

 

Sposób przygotowania:

Żółte żarcie czyli indyk z curry.
Dla 3 dorosłych osób.
1. Gotuję ryż z łyżką kurkumy ( jak kto lubi-ja akurat lubię lekko rozgotowany)
2. Kroję pierś w kawałki o wielkości ok. 1,5 cm na 2 cm.
3. Wrzucam pokrojoną pierś na patelnię, na oliwę i zaczynam podsmażać.
4. Szybciutko kroję cebulę w sporą kostkę i dorzucam do indyka.
5. Co chwilę mieszam i dodaję curry, pieprz i Vegetę.
6. Gdy indyk już się zetnie dodaję puszkę ananasów (bez soku). Mieszam.
7. Po 2-3 minutach dolewam śmietanę i gotuję ok. 7 minut aż śmietana zgęstnieje i zrobi się sosik.
8. Próbuję i ewentualnie doprawiam.

Jeśli zdarzy się, że „żółte żarcie” zostanie na dzień następny to jest to bardzo dobra wiadomość, gdyż dzień później będzie jeszcze lepsze. Na zdjęciu nie ma w sosie szafranu, a warto nadmienić, iż można gododać i wówczas danie jest naprawdę żółte. Płaską niepełną łyżeczkę szafranu kroi się drobniusieńko i dodaje w 7 punkcie :-))