Indyk z woka - Chiny

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso umyć, osączyć, pokroić na nieduże płatki, przełożyć do miski, połać

Indyk z woka - Chiny

Składniki:

Indyk z woka - Chiny

 

  • 40 dag piersi indyka
  • 15 dag kurek lub pieczarek
  • 2 marchewki
  • 10 dag białej części pora
  • 1/2 puszki kukurydzy (200 ml)
  • cukinia ok. 15 dag
  • cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wódki ryżowej (lub zwykłej czystej)
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Indyk z woka - Chiny
Mięso umyć, osączyć, pokroić na nieduże płatki, przełożyć do miski, połać sosem sojowym i wódką, przyprawić solą, cukrem i pieprzem, wymieszać i odstawić na 30 min. Marchewki obrać, umyć i pokroić w słupki. Grzyby oczyścić, umyć i osączyć. Por umyć i pokroić w paski. Kukurydzę osaczyć z zalewy. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso i grzyby. Smażyć 4 min, a potem włożyć pozostałe warzywa u smażyć 3 min. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem.