ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Indyk ze słoniną serem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczarki, ser i słonina zawinięte w filecie indyka

Indyk ze słoniną serem i pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Indyk ze słoniną serem i pieczarkami

 

  • 1,5 kg fileta z indyka
  • 30 dag sera żółtego
  • 30 dag pieczarek
  • 15 dag słoniny
  • majonez 3 łyżki
  • 50 g masła 82%
  • 3 łyżki oleju
  • sol, pieprz

Sposób przygotowania:

Indyk ze słoniną serem i pieczarkami
Najpierw kroję na plasterki umyte pieczarki. Na patelni rozgrzewam olej i duszę pieczarki około 30 minut, po czym przyprawiam lekko solą i pieprzem. Odstawiam do wystygnięcia. Sloninę kroję na plasterki. Ser żółty miałam w plastrach. Filet z indyka lekkko rozklepuję. Oprószam lekko pieprzem. Masło kroję na wiórki na całym płacie fileta. Przykrywam serem żółtym. Dodaję ochłodzone pieczarki i pokrojoną w plastry słoninę. Całość zawijam i wkładam do rękawa do pieczenia. Wierzch smaruję majonezem po całej długości i zamykam folię klipsem. Piekę przez 80 minut w temp 175 stopni. Masło i slonina sprawiają, że mięso jest bardziej soczyste, a majonez nadaje dodatkowy smak i jest jakby barierą dzieki której mięso z wierzchu nie będzie wysuszone.
Indyk ze słoniną serem i pieczarkami
Najpierw suszę pieczarki z olejem przez około 30 minut
Indyk ze słoniną serem i pieczarkami
Kroję słoninę na plastry i jeśli ser mamy w kawalku to ścieramy na tarce
Indyk ze słoniną serem i pieczarkami
Zawijam mięso z farszem i wkładam do rekawa smarując wierzch majonezem

Tagi:

sery ser indyk