aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Inny makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto jest wspaniałe, lekkie i trój warstwowe.

Inny makowiec

Składniki:

Inny makowiec

 

  • Masa I
  • 25 dag maku
  • 10 dag cukru
  • 3 białka
  • 2 łyżki mąki
  • 0.5 szkl słodkiego mleka
  • Masa II
  • 0,5 litra śmietanki
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Szkl wody
  • Masa III
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag orzechów włoskich mielonych
  • 0,5 szkl mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki alkoholu
  • Biszkopt
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • Łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • 4 szt herbatników

Sposób przygotowania:

Inny makowiec
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem. Do ubitej na sztywno piany dodajemy najpierw żółtka a następnie mąkę pszenną, olej i proszek do pieczenia. Mieszamy i pieczemy biszkopt w formie 25/36 w 180 stopniach przez 30 minut. Masa I : Mak, cukier, mąkę, mleko i białka mieszamy ze sobą i smażymy na małym ogniu, ciągle mieszamy, aby się nie przypaliło tak i aby masa zgęstniała. Masa II: Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej tężejące galaretki cytrynowe rozpuszczone w szklance wrzątku. Masa III: Mleko gotujemy i zalewamy nim mielone orzechy włoskie. Masło ucieramy z żółtkami na puch i dodajemy porcjami przestudzone orzechy i alkohol. Przełożenie: Biszkopt-masa I-masa II-masa III -na wierzch kruszymy herbatniki