Sposób przygotowania:
Italian meatballs
Wielokrotnie próbowałam wykonać ten przepis i teraz już wiem, że najlepszym pieczywem to tych mięsnych kuleczek jest chleb tostowy.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Z chleba odkrawamy skórki a miąższ zalewamy mlekiem. W tym czasie mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy pomidory z puszki, żółtko, bazylię, oregano, sól i pieprz, na końcu dokładamy odciśnięte z mleka (ale nie bardzo mocno) pieczywo. Wszystko razem mieszamy. Mięso będzie dość luźne ale takie właśnie ma być. Na patelni rozgrzewamy olej , zwilżamy ręce ( dzięki temu mięso będzie się lepiej formować) formujmy niewielkie kulki i smażymy na brązowy kolor. Do osobnego garnka wlewamy sok pomidorowy, dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotujemy ok 5 minut, po tym czasie przekładamy do sosu mięso i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Mięsne kulki układać na makaronie. Smacznego:)
cris
agabi22
ja mieszkam w UK i tu właśnie tak je nazywamy :)
cris
Tak myślałam,dzięki.
edytaha