agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Italian meatballs

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Choć ten przepis wypróbowywałam już kilka razy, dopiero teraz wyszedł mi tak jak w ulubionej włoskiej knajpce. polecam.

Italian meatballs Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Italian meatballs

 

  • makaron tagliatelle 300 g
  • mięso mielone drobiowe 400 g
  • żółtko 1 szt
  • pieczywo tostowe 3 kromki
  • pomidory w puszce 300 g
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • sok pomidorowy 100 ml
  • czosnek 2 ząbki
  • mleko 150 ml
  • bazylia 1/2 łyżeczki
  • oregano 1/2 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Italian meatballs
Wielokrotnie próbowałam wykonać ten przepis i teraz już wiem, że najlepszym pieczywem to tych mięsnych kuleczek jest chleb tostowy.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Z chleba odkrawamy skórki a miąższ zalewamy mlekiem. W tym czasie mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy pomidory z puszki, żółtko, bazylię, oregano, sól i pieprz, na końcu dokładamy odciśnięte z mleka (ale nie bardzo mocno) pieczywo. Wszystko razem mieszamy. Mięso będzie dość luźne ale takie właśnie ma być. Na patelni rozgrzewamy olej , zwilżamy ręce ( dzięki temu mięso będzie się lepiej formować) formujmy niewielkie kulki i smażymy na brązowy kolor. Do osobnego garnka wlewamy sok pomidorowy, dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotujemy ok 5 minut, po tym czasie przekładamy do sosu mięso i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Mięsne kulki układać na makaronie. Smacznego:)
Italian meatballs
mięso mielone przełożyć do miski dodać przyprawy i pomidory
Italian meatballs
następnie dodać pieczywo tostowe bez skórek
Italian meatballs
Wszystko dokładnie wymieszać masa powinna być dość luźna
Italian meatballs
formować niewielkie kulki i obsmażać na oleju