Sposób przygotowania:
Jabłecznik
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać, zagnieść. 2/3 ciasta wyłożyć formę (około 30 x 35 cm). Wstawić do lodówki. Resztę ciasta również wstawić do lodówki.
Umyte, obrane, wydrążone i pokrojone na ćwiartki jabłka pokroić w bardzo cienkie plastry. Używam w tym celu tarła do szatkowania kapusty. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Schłodzone ciasto podpiec 10 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Wyjąć i posypać obficie tartą bułką (aby wchłonęła wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka a na nie pokruszyć pozostałą część ciasta, piec około godziny. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Umyte, obrane, wydrążone i pokrojone na ćwiartki jabłka pokroić w bardzo cienkie plastry. Używam w tym celu tarła do szatkowania kapusty. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Schłodzone ciasto podpiec 10 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Wyjąć i posypać obficie tartą bułką (aby wchłonęła wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka a na nie pokruszyć pozostałą część ciasta, piec około godziny. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
luna
iwona3004