montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Jabłecznik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jabłecznik czy może szarlotka?

Jabłecznik

Składniki:

Jabłecznik

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać, zagnieść. 2/3 ciasta wyłożyć formę (około 30 x 35 cm). Wstawić do lodówki. Resztę ciasta również wstawić do lodówki.

Umyte, obrane, wydrążone i pokrojone na ćwiartki jabłka pokroić w bardzo cienkie plastry. Używam w tym celu tarła do szatkowania kapusty. Wymieszać z cukrem i cynamonem.

Schłodzone ciasto podpiec 10 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Wyjąć i posypać obficie tartą bułką (aby wchłonęła wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka a na nie pokruszyć pozostałą część ciasta, piec około godziny. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.