Sposób przygotowania:
Jabłecznik
Do miski włożyć masło i ucierać z150 g cukru przez 15 minut.Następnie dodawać żółtka i dalej ucierać. Dodawać mąkę połączoną z proszkiem i ucierać jeszcze przez następne 15 minut, do całkowitego połączenia składników.W drugiej misce ubić pianę z białek i przełożyć do gotowego , utartego ciasta i wmieszać delikatnie łyżką, składniki mają się połączyć. Jabłka obrać i pokroić w ósemki, włożyć do garnka , dodać 20g cukru i cynamon i pod przykryciem smażyć przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.Formę o wymiarach 22x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać połowę ciasta, następnie dać chłodne jabłka i zalać drugą częścią ciasta.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut.