Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jabłka z budyniem w kruchym cieście.

Jabłecznik

Składniki:

Jabłecznik

 

  • 4 i 1/2 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 200g margaryny
  • 3 łyżki śmietany 18 %

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik
Jabłka myjemy obieramy i kroimy na ćwiartki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrami dodajemy startą na tracę margarynę , jajka i śmietanę - wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy do formy wyłożonej papierem. Wkładamy na 15 minut do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. W tym czasie na mleku gotujemy budynie dodając cynamon. Połową budyniu smarujemy podpieczone ciasto układamy jabłka i polewamy resztą budyniu. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na budyń. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 45 minut.