kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Jabłecznik Kasiuni.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jabłecznik z masą żółtkową.

Jabłecznik Kasiuni. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik Kasiuni.

 

  • Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

 

 

  • Masa żółtkowa
  • 4 żółtka
  • 4łyżki cukru
  • 2łyżki kremówki
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Jabłecznik Kasiuni.
Ze składników na ciasto zagniotłam kruche ciasto i odstawiłam na godzinę do lodówki.W tym czasie umyłam, obrałam i pokroiłam w plasterki jabłka.Do jabłek wsypałam cukier i cynamon,dokładnie wymieszałam i odstawiłam na bok.3/4 schłodzonego ciasta rozwałkowałam na placek grubości 0,5 cm i wyłożyłam dno blaszki(25x35).Podpiekłam chwilkę (ok 15 min.).Na podpieczonym cieście ułożyłam jabłka tak aby plasterki na siebie zachodziły.Pozostałą część ciasta rozwałkowałam i pokroiłam na paski szerokości ok 1,5 cm i ułożyłam je na jabłkach tworząc "kratkę".Ciasto wstawiłam do piekarnika na 40 minut w 180*C. Żółtka utarłam z cukrem,kremówką i mąką na puszystą masę. 10 minut przed końcem pieczenia w wolne miejsca pomiędzy paskami ciasta wyłożyłam masę żółtkową i wstawiłam do piekarnika na pozostałe 10 minut.
Jabłecznik Kasiuni.
Ze składników na ciasto zagniotłam kruche ciasto.
Jabłecznik Kasiuni.
Na podpieczonym spodzie poukładałam plasterki jabłek.
Jabłecznik Kasiuni.
Na 10 min przed końcem pieczenia między kratki wyłożyłam masę żółtkową.
Jabłecznik Kasiuni.
Po wyłożeniu masy piekłam jeszcze 10 minut.