iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Jabłecznik na blaszce XXL

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Polecam zrobić to ciasto na dużej blaszce bo jest pyszne choć oczywiście całość można podzielić i upiec mniejsze ciasto.

Jabłecznik  na blaszce XXL Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik na blaszce XXL

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik na blaszce XXL
Cukier utrzeć z margaryną, dodać żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść z tego ciasto które schłodzić w lodówce. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem i , rodzynki zalać gorącą herbatą i odstawić na godzinę, aby się dobrze w niej namoczyły, następnie odcedzić je i dodać do pokrojonych jabłek, dosypać mąkę ziemniaczaną, cynamon i skórkę otartą z jednej cytryny, dokładnie wymieszać.Białka jajek ubić na sztywno i na koniec dodać do miski z jabłkami teraz delikatnie całość połączyć. Blaszkę taką jaką mamy na wyposażeniu piekarnika wysmarować na dnie tłuszczem i wysypać tartą bułką, następnie dno wyłożyć 3/4 całego ciasta na cieście wyłożyć całą masę jabłkową i po wierzchu posypać pozostałym ciastem rozdrobnionym na kruszonkę. Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasto około 45 minut.
Jabłecznik  na blaszce XXL
Jabłka pokroić i dodać do nich pozostałe składniki.
Jabłecznik  na blaszce XXL
3/4 schłodzponego ciasta wyłożyć na blaszkę.
Jabłecznik  na blaszce XXL
Na cieście rozsmarować masę z jabłek i wygładzić.
Jabłecznik  na blaszce XXL
Pozostałe ciasto rozkruszyć jak kruszonkę i posypać po cieście.