Sposób przygotowania:
Jabłecznik na blaszce XXL
Cukier utrzeć z margaryną, dodać żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść z tego ciasto które schłodzić w lodówce. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem i , rodzynki zalać gorącą herbatą i odstawić na godzinę, aby się dobrze w niej namoczyły, następnie odcedzić je i dodać do pokrojonych jabłek, dosypać mąkę ziemniaczaną, cynamon i skórkę otartą z jednej cytryny, dokładnie wymieszać.Białka jajek ubić na sztywno i na koniec dodać do miski z jabłkami teraz delikatnie całość połączyć. Blaszkę taką jaką mamy na wyposażeniu piekarnika wysmarować na dnie tłuszczem i wysypać tartą bułką, następnie dno wyłożyć 3/4 całego ciasta na cieście wyłożyć całą masę jabłkową i po wierzchu posypać pozostałym ciastem rozdrobnionym na kruszonkę. Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasto około 45 minut.