Sposób przygotowania:
Jabłecznik na drożdżowym spodzie
Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru oraz rozkruszone drożdże. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować jabłka- obieramy je i kroimy w plasterki, a następnie delikatni posypujemy cynamonem. W miseczce mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy jajko, 3 łyżeczki oleju lub roztopionego masła oraz nasz zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto- może się lekko lepić do dłoni, ale nie przejmujmy się tym. Wyrobione ciasto wykładamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką blachę, a następnie rozkładamy jabłka. Z pozostałej maki, cukru oraz masła przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy jabłka. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut.