Sposób przygotowania:
Jabłecznik Owocowy z Kruszonką
Do tego wypieku zainspirowało mnie kiedyś kupione w cukierni ciasto. Poszperałam po przepisach - połączyłam kilka - pozmieniałam je trochę wg mojego uznania i upiekłam:) Jeśli chodzi o to ciasto to mój debiut dlatego estetycznie nie jest idealne - ale za to przepyszne. Tak więc: Ciasto: Wsypuję mąkę do miski, dodaję masło i pozostałe składniki i szybko zagniatam gładkie ciasto. Masę uklepuję w kulkę i zawijam w folię po czym wkładam do lodówki aby się schłodziła. W tym czasie robię masę owocowa i kruszonkę. Do szerokiego rondla wlewam 2 łyżki wody oraz jabłka, następnie sok z cytryny i duszę je około 5 minut, dosyć często mieszając. Potem dodaje resztę owoców i znowu duszę około 10 min delikatnie mieszając. Pod sam koniec dodać 1 łyżeczkę cynamonu i skórkę cytrynową. Kruszonka: wszystkie składniki wrzucam do miski i rozcieram palcami. kruszonka ma być o konsystencji grubego, mokrego piasku. Wstawić razem z miską do zamrażarki. Ciasto trzeba wyciągnąć z lodówki i rozwałkować, przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Ciasto nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i wstawić blachę z ciastem na 5 minut – lekko podpiec. Wtedy wyciągamy, wlewamy nasze owoce i posypujemy kruszonką. Całość piekę jakieś 30 min - nie dłużej. Górę można polać lukrem - ja osobiście wolę bez.