Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Jabłecznik Pyzy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

jabłecznik..mmm...słodki, pachnący, z dużą ilością jabłkowego nadzienia...

Jabłecznik Pyzy

Składniki:

Jabłecznik Pyzy

 

  • NADZIENIE: 1,5-2 kg jabłek (dałam m/w po połowie renet i championów)
  • 10 dkg kandyzowanej, posiekanej skórki pomarańczowej
  • 1/3 szkl. cukru zwykłego (jeśli jabłka są słodkie można zrezygnować z tego cukru)
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
  • CIASTO: 3 szkl. mąki pszennej (szkl. o poj. 250ml)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 kostka 250g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. cukru zwykłego
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • LUKIER: 1 szkl. cukru pudru
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki syropu truskawkowego (takiego do rozcieńczania)

Sposób przygotowania:

Jabłecznik Pyzy
NADZIENIE: Jabłka umyć dokładnie, obrać, wykroić gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Połowę jabłek włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i smażyć aż się rozpadną. Dodać resztę jabłek, skórkę, cynamon i ew. cukier, dusić jeszcze 5 min..Jeśli farsz wydaje nam się zbyt rzadki to smażyć go jeszcze kilka minut bez przykrycia żeby odparował nadmiar płynu. Odstawić do ostudzenia. CIASTO: Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło pokroić na kawałeczki, dodać żółtka, 1 całe jajko, cukier, przesianą mąkę i śmietanę - zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 30-60 min.. Następnie podzielić na dwie części (jedna troszkę większa) i rozwałkować. Jeden placek (ten z większej części) wyłożyć na blachę (moja 25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia tworząc wysoki rant. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim plackiem i postarać się pozalepiać przy brzegach. Wierzch ponakłuwać widelcem. Piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C.. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem albo polać lukrem.
LUKIER: utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, ew. dolać 1-2 łyżki gorącej wody. Połową posmarować upieczone ciasto, do reszty dodać syrop truskawkowy i wylać esy-floresy na wierzch ciasta.