Sposób przygotowania:
Jabłecznik z pianką 5
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder wsypujemy do miski. Masło siekamy, dodajemy do mąki i wyrabiamy palcami do uzyskania formy kruszonki. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie dzielimy je na pół, zawijamy w folię i kładziemy na ok godz do lodówki.Jabłka obieramy, kroimy i umieszczamy w garnku, dodajemy wodę i dusimy nie mieszając 15 minut lub krócej tak by jabłka były miękkie, Dodajemy cynamon mąkę i cukier, lekko mieszamy. Dodajemy do ugotowanych jabłek. Piekarnik rozgrzać do 180ºC, dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i zetrzeć do niej jedną część ciasta. Lekko ugnieść ciasto palcami by miało zwartą, jednolitą formę i podpiec w piekarniku przez 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić.Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy partiami cukier cały czas miksując. Pod koniec dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe, następnie pianę z białek i na samą górę ścieramy pozostałą część ciasta.