gottrina

gottrina

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Jabłecznik z pianką 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszna domowa szarlotka, znakomita do kawy

Jabłecznik z pianką 5

Składniki:

Jabłecznik z pianką 5

 

  • Ciasto:
  • 4 szkl mąka,
  • 3/4 szkl cukier puder,
  • 6 szt żółtka,
  • 1 kostka masło,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietana

 

 

  • Pianka:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • budyń waniliowy

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z pianką 5
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder wsypujemy do miski. Masło siekamy, dodajemy do mąki i wyrabiamy palcami do uzyskania formy kruszonki. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie dzielimy je na pół, zawijamy w folię i kładziemy na ok godz do lodówki.Jabłka obieramy, kroimy i umieszczamy w garnku, dodajemy wodę i dusimy nie mieszając 15 minut lub krócej tak by jabłka były miękkie, Dodajemy cynamon mąkę i cukier, lekko mieszamy. Dodajemy do ugotowanych jabłek. Piekarnik rozgrzać do 180ºC, dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i zetrzeć do niej jedną część ciasta. Lekko ugnieść ciasto palcami by miało zwartą, jednolitą formę i podpiec w piekarniku przez 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić.Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy partiami cukier cały czas miksując. Pod koniec dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe, następnie pianę z białek i na samą górę ścieramy pozostałą część ciasta.