Sposób przygotowania:
Jabłka na białym serze.
Mąkę przesiać do miski. Osobno rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, dodać cukier, jajo i roztopiony tłuszcz (ostudzony!). Wymieszać i wlać do miski z mąką. Zamieszać i wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Nakryć ciasto ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie zmielić ser, utrzeć z cukrem, żółtkami, dodać sok i startą skórkę z cytryny i budyń. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą serową.
Jabłka umyć, obrać i wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm .
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką, do wielkości blachy. Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej rozwałkowane ciasto. Brzegi lekko wygiąć do góry. Masę serową rozprowadzić na cieście. Na to położyć plasterki jabłka tak, by nachodziły na siebie. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni C przez
35 – 40 min. Po 20 minutach wyjąć na krótko ciasto z piekarnika. Otwory w plasterkach jabłka wypełnić konfiturami, posypać cukrem pudrem i piec dalej.
Migdały uprażyć na złoty kolor na suchej patelni, konfiturę morelową podgrzać. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące ciasto posmarować konfiturami z moreli i posypać uprażonymi płatkami morelowymi.
W tym czasie zmielić ser, utrzeć z cukrem, żółtkami, dodać sok i startą skórkę z cytryny i budyń. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą serową.
Jabłka umyć, obrać i wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm .
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką, do wielkości blachy. Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej rozwałkowane ciasto. Brzegi lekko wygiąć do góry. Masę serową rozprowadzić na cieście. Na to położyć plasterki jabłka tak, by nachodziły na siebie. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni C przez
35 – 40 min. Po 20 minutach wyjąć na krótko ciasto z piekarnika. Otwory w plasterkach jabłka wypełnić konfiturami, posypać cukrem pudrem i piec dalej.
Migdały uprażyć na złoty kolor na suchej patelni, konfiturę morelową podgrzać. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące ciasto posmarować konfiturami z moreli i posypać uprażonymi płatkami morelowymi.