Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Jabłka nadziewane farszem z wątróbek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jabłka faszerowane wątróbką są idealne na obiad jak i na kolację

Jabłka nadziewane farszem z wątróbek

Składniki:

Jabłka nadziewane farszem z wątróbek

 

  • 5 szt jabłka twarde,
  • 15 dag watróbki z drobiu,
  • 5 szt cebula dymka,
  • 2 łyżki masło,
  • 2 szt jajka,
  • 1/2 szkl wino czerwone wytrawne,
  • 1 łyżka sok z cytryny,
  • 1 ząbek czosnek,
  • 1 łyżka bułka tarta,
  • 1 łyżeczka bazylia siekana,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku cukier,
  • do smaku przyprawa maggi

 

Sposób przygotowania:

Jabłka nadziewane farszem z wątróbek
Drobno posiekaną cebulkę zeszklić na maśle, dodać oczyszczone i bardzo drobno pokrojoną wątróbkę, smażyć przez chwilę ciągle mieszając. Następnie wsypać posiekaną bazylię, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Zdjąć z ognia, dodać żółtka, bułkę tartą, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z farszem. Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, natrzeć roztartym czosnkiem, skropić sokiem z cytryny, napełnić farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać winem, zapiekać przez 25 minut w temp 200 stopni.