katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Jabłkowo budyniowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z budyniowym kremem i z jabłkami.Obsypane wiórkami kokosowymi.Słodkie do kawy czy herbaty .

Jabłkowo budyniowe ciasto

Składniki:

Jabłkowo budyniowe ciasto

 

  • na ciasto

 

  • jajka 5 szt
  • mąka 1,5 szkl
  • cukier 3/4 szkl
  • woda 2-3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • na krem

 

 

  • dodatkowo

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowo budyniowe ciasto
Jajka wybijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Wykładamy na przygotowaną dużą blaszkę. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Oprószamy cynamonem i mieszamy by obtoczyły się wszystkie kawałki jabłek.. Wykładamy jabłka na ciasto i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy. Budynie i mąki oraz cukier mieszamy z niewielką ilością mleka .Na pozostałej części mleka gotujemy budyń. Studzimy i miksujemy z masłem albo margaryną. Przygotowany krem wykładamy na wystudzone ciasto i równo rozsmarować. Obficie zasypać wiórkami.