kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Ciasto jabłkowo-budyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

prosty w przygotowaniu ale bardzo efektownie wygląda i smakuje polecam każdemu miłośnikowi owoców w połączeniu z masą budyniową

Ciasto jabłkowo-budyniowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto jabłkowo-budyniowe

 

 

  • ciasto:
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg cukru pudru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g rozpuszczonego,wystudzonego masła
  • jajko

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo-budyniowe
Szklankę mleka zagotować z cukrem , w pozostałym mleku rozmieszać mąki , wlać do gotującego się mleka mieszać aż zgęstnieje , na koniec dodać masło , mieszać az się rozpuści . Odstawić do ostygnięcia. Jabłka obrac i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,wymieszać z cynamonem podsmażać przez ok 10 min , galaretkę rozprowazić w 1/2 szklanki gorącej wody , wlać do jabłek , wymieszać i odstawić do przestygnięcia , aby masa stęrzała. ciasto: z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, podzielić je na trzy części , każdą rozwałkować , wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia , piec w nagrzanym piekaniku 180 * przez ok 10 min, ostudzić. Placek : ciasto -masa budyniowa-ciasto-masa jabłkowa -ciasto. całośc schłodzić w lodówce.
Ciasto jabłkowo-budyniowe
EtaSzklankę mleka zagotować z cukrem , w pozostałym mleku rozmieszać mąki , wlać do gotującego się mleka mieszać aż zgęstnieje , na koniec dodać masło , mieszać az się rozpuści . Odstawić do ostygnięcia. p 1
Ciasto jabłkowo-budyniowe
Jabłka obrac i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,wymieszać z cynamonem podsmażać przez ok 10 min , galaretkę rozprowazić w 1/2 szklanki gorącej wody , wlać do jabłek , wymieszać i odstawić do przestygnięcia , aby masa stęrzała.
Ciasto jabłkowo-budyniowe
z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, podzielić je na trzy części , każdą rozwałkować , wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia , piec w nagrzanym piekaniku 180 * przez ok 10 min, ostudzić.