aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Jabłkowy z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo lubię ciasta z jabłkami, a to jest jedno z nich

Jabłkowy z budyniem

Składniki:

Jabłkowy z budyniem

 

  • Ciasto:

 

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kg mąki

 

  • Masa budyniowa:

 

  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru

 

  • Dodatkowo:

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowy z budyniem
Mąkę przesiać na stolnicę i dokładnie posiekać z margaryną ( bardzo ważne aby siekać a nie zagnieść). Do miski wbić żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy i śmietanę, wszystko dokładnie rozmieszać mikserem i wlać w mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części Z mleka odlać szklankę i rozpuścić w niej budynie z cukrem, resztę zagotować. Kiedy mleko zacznie kipieć wlać budynie i mieszać aż całość zgęstnieje. Do blachy wyłożyć jedną część ciasta. Następnie ułożyć jabłka pokrojone w ósemki i obtoczone w kaszy mannie. Wylać gorący budyń i przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch po nakłuwać widelcem. Piec w temp. rzez 200-220 C przez 20-30 min.