Sposób przygotowania:
Jaglana kremowa tarta brokułowa
Gotujemy brokuł z czosnkiem w osolonej wodzie. Gdy zmięknie odsączamy i miksujemy razem z czosnkiem. Cebulki kroimy w ósemki, rozgrzewamy patelię z olejem i masłem i świeżym tymiankiem, układamy cebulowe kawałeczki, podsypujemy odrobiną cukru aby ładnie się skarmelizowały (nie mogą się za bardzo usmażyć bo będą jeszcze w piecyku), odsączamy je lekko z tłuszczu i studzimy. Dodajemy do masy brokułowej zimną kaszę jaglaną, śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gałką, dorzucamy jajka, koperek, skrobię i wszystko razem łączymy. Masa powinna być dość gęsta ale lejąca. Na ciasto - mieszamy w misce mąkę z solą, dosypujemy czarnuszkę i pokrojone w kostkę masło, wyrabiamy jak kruszonkę starając się to zrobić jak najszybciej. W szklance wymieszać śmietanę, wodę i sok z cytryny - wszystko powinno być schłodzone. Dodajemy do kruszonki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut. Po tym czasie wałkujemy je na grubość ok. 3mm i układamy w formie na tartę. Podpiekamy spód tarty przez ok. 15 minut z obciążeniem, zdejmujemy, studzimy. Wykładamy na ostudzony spód masę, układamy cebulki lekko je dociskając i pieczemy tartę w 180 stopniach ok. 30 minut (termoobieg) na środkowym poziomie. Chwilkę studzimy i kroimy.
zbysiowa
agabi22