zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Jaglana kremowa tarta brokułowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Świetnie się kroi nawet zaraz po upieczeniu. Ciekawy smak z wyraźnym wyczuwalnym brokułów, czosnku i tymianku.

Jaglana kremowa tarta brokułowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jaglana kremowa tarta brokułowa

 

  • Ciasto:
  • 1 1/4 szklanki mąki (użyłam mąki graham i pszennej zwykłej pół na pół),
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki zimnej kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki do ciasta
  • Nadzienie:
  • 1 duży brokuł
  • ok. 1-1.5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • kilka małych cebulek (3-4)
  • łyżeczka masła
  • łyżka oleju
  • 2 gałązki tymianku
  • szczypta cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Jaglana kremowa tarta brokułowa
Gotujemy brokuł z czosnkiem w osolonej wodzie. Gdy zmięknie odsączamy i miksujemy razem z czosnkiem. Cebulki kroimy w ósemki, rozgrzewamy patelię z olejem i masłem i świeżym tymiankiem, układamy cebulowe kawałeczki, podsypujemy odrobiną cukru aby ładnie się skarmelizowały (nie mogą się za bardzo usmażyć bo będą jeszcze w piecyku), odsączamy je lekko z tłuszczu i studzimy. Dodajemy do masy brokułowej zimną kaszę jaglaną, śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gałką, dorzucamy jajka, koperek, skrobię i wszystko razem łączymy. Masa powinna być dość gęsta ale lejąca. Na ciasto - mieszamy w misce mąkę z solą, dosypujemy czarnuszkę i pokrojone w kostkę masło, wyrabiamy jak kruszonkę starając się to zrobić jak najszybciej. W szklance wymieszać śmietanę, wodę i sok z cytryny - wszystko powinno być schłodzone. Dodajemy do kruszonki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut. Po tym czasie wałkujemy je na grubość ok. 3mm i układamy w formie na tartę. Podpiekamy spód tarty przez ok. 15 minut z obciążeniem, zdejmujemy, studzimy. Wykładamy na ostudzony spód masę, układamy cebulki lekko je dociskając i pieczemy tartę w 180 stopniach ok. 30 minut (termoobieg) na środkowym poziomie. Chwilkę studzimy i kroimy.
Jaglana kremowa tarta brokułowa
Wałkujemy ciasto na grubość ok. 3mm z pomocą folii
Jaglana kremowa tarta brokułowa
Układamy w formie na tartę i odcinamy brzegi i nakłuwamy spód wodelcem
Jaglana kremowa tarta brokułowa
Przygotowujemy masę jaglano - brokułową
Jaglana kremowa tarta brokułowa
Wylewamy farsz na podpieczony i ostudzony spód