Sposób przygotowania:
Jaglana zapiekanka z bananami i rodzynkami
Kaszę przepłukać i przelać wrzątkiem. Wrzucić do garnka o grubym dnie i zalać mlekiem, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż kasza wchłonie mleko. Wtedy dodać masło i 2 łyżki cukru. I zamieszać. W międzyczasie banany pokroić wzdłuż na pół i następnie w plastry. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Zamieszać. rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć. Jajka robić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, a żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Wlać do białek i delikatnie zamieszać. Do jajek wrzucić banany z rodzinkami, zamieszać, dodać kaszę i wymieszać, przełożyć szybko do naczynia żaroodpornego, posypać leciutko cynamonem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20 minut. Pokroić na porcje, podawać z jogurtem grecki lub bitą śmietana