SUPERPRZEPIS

Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym

  • 8
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (3)

Bezmięsne klopsiki z kaszy jaglanej z dodatkiem szpinaku, otulone gęstym i aromatycznym sosem pomidorowym. Sos jest oczywiście z mięsem, więc nie jest to danie wegetariańskie, ale za to może być serwowane osobom nie tolerującym glutenu :)

Składniki:

Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym

KLOPSIKI JAGLANE:

SOS POMIDOROWY Z MIĘSEM:

Sposób przygotowania:

Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym

ETAP 1:

Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Do podsmażonej cebuli dodać miso mielone.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać zmielone mięso i krótko obsmażyć.

ETAP 2:

Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Do przesmażonego mięsa z cebulą wlać przecier pomodorowy.

Wlać przecier pomidorowy lub pomidory, dobrze przyprawić i dusić do uzyskania gęstego sosu. Sos dobrze smakuje jak jest lekko pikantny.

ETAP 3:

Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Kaszę przestudzić i połączyć ze szpinakiem.

Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w osolonej wodzie przez około 15 min na minimalnym ogniu, aż będzie miękka.

Szpinak rozmrozić na sicie i dokładnie odcisnąć, dodać do przestudzonej kaszy razem z jajkiem i mąką.

ETAP 4:

Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Z masy formować małe kuleczki.

Dokładnie wymieszać i formować wilgotnymi dłońmi niewielkie kuleczki. Wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Po wypłynięciu gotować 3 min i wyławiać łyżką cedzakową. Nie przepłukiwać, tylko od razu podawać razem z przygotowanym sosem. Posypać świeżym szczypiorkiem.
Smacznego :)