Sposób przygotowania:
Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowymETAP 1:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać zmielone mięso i krótko obsmażyć.
ETAP 2:
Wlać przecier pomidorowy lub pomidory, dobrze przyprawić i dusić do uzyskania gęstego sosu. Sos dobrze smakuje jak jest lekko pikantny.
ETAP 3:
Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w osolonej wodzie przez około 15 min na minimalnym ogniu, aż będzie miękka.
Szpinak rozmrozić na sicie i dokładnie odcisnąć, dodać do przestudzonej kaszy razem z jajkiem i mąką.
ETAP 4:
Dokładnie wymieszać i formować wilgotnymi dłońmi niewielkie kuleczki. Wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Po wypłynięciu gotować 3 min i wyławiać łyżką cedzakową. Nie przepłukiwać, tylko od razu podawać razem z przygotowanym sosem. Posypać świeżym szczypiorkiem.
Smacznego :)
zbysiowa
Mniam1
Alex_M
Magdalena88
gosia56
misia5
Mniam1
marcinka