Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Jagnię smażone w cebulkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Filety umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w dość dużą kostkę. Szalotki

Jagnię smażone w cebulkach

Składniki:

Jagnię smażone w cebulkach

 

  • 40 dag filetów jagnięcych
  • 15 dag młodych cebulek szalotek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sherry
  • łyżka miodu płynnego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Jagnię smażone w cebulkach
Filety umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w dość dużą kostkę. Szalotki obrać ze skórki, umyć i pokroić w plasterki. Czosnek obrać z wierzchniej skórki i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Przygotować marynatę - wszystkie jej składniki dokładnie wymieszać.

Posmarować nią mięso i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Zamarynowane mięso smażyć wraz z czosnkiem na silnie rozgrzanym oleju, ciągle mieszając, przez 3 minuty.

Dodać szalotki i smażyć do zeszklenia. Następnie dodać miód, sherry i olej sezamowy, wymieszać i smażyć kolejne 3 minuty.