Sposób przygotowania:
Jagnięcina w mięcie z batami i kaszą gryczaną
Jagnięcinę macerować 24h w: oliwa, cytryna, pieprz kolorowy, czosnek, mięta, tymianek, jałowiec, liść laurowy. Na 2 godziny przed smażeniem pokropić octem z białego wina. Masło utrzeć z pietruszką, cytryną, miętą, solą i pieprzem kolorowym. Kaszę gryczaną w torebce gotować 20 minut w osolonej wodzie, z majerankiem, liściem laurowym i z 2 łyżkami oleju. Potem kaszę przesypać do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i wstawić do piekarnika (200 °C na ok 25 minut). Po wyłożeniu na talerz położyć na niej masło ziołowe. Batata obrać i pokroić w plasterki (koło 0,5-1 cm grubości), położyć na blachę wysmarowaną olejem rzepakowym, pokropić oliwą i posypać mieszanką ziół prowansalskich i posolić. Piec 25 min w piekarniku na 200oC. Po wyłożeniu na talerz posypać tartym serem. Jagnięcinę smażyć na oleju rzepakowym około 15 minut. Po nałożeniu na talerz położyć na niej też trochę masła ziołowego. Podawać z czerwonym wytrawnym winem.