Sposób przygotowania:
Jagodzianki
Drożdże rozkruszyć, utrzeć z 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżką mąki, dodać 1/2 szklanki mleka, wymieszać.
Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Żółtka wbić do miski dodać 12 dag cukru i sól.
Miskę postawić na garnku z wrzątkiem, ucierać 6 minut, aż powstanie pienista masa.
Miskę zdjąć z garnka, ostudzić.
Mąkę, roztopione masło, rozczyn i pozostałe mleko wymieszać z masą jajeczną, wyrabiać ciasto, aż przestanie się lepić do do rąk.
Naczynie przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Jagody opłukać, osączyć.
Włożyć do miski, wymieszać z 12 dag cukru i mąką ziemniaczaną.
Z ciasta uformować gruby wałek, podzielić na porcje, uformować bułeczki. w każdej zrobić wgłębienie, nałożyć nadzienie z jagód łyżką, dokładnie zlepić.
Blachę natłuścić, ułożyć bułeczki.
Jajko rozmącić, posmarować bułeczki i posypać resztą cukru. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stop.C. przez 25 minut.
Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Żółtka wbić do miski dodać 12 dag cukru i sól.
Miskę postawić na garnku z wrzątkiem, ucierać 6 minut, aż powstanie pienista masa.
Miskę zdjąć z garnka, ostudzić.
Mąkę, roztopione masło, rozczyn i pozostałe mleko wymieszać z masą jajeczną, wyrabiać ciasto, aż przestanie się lepić do do rąk.
Naczynie przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Jagody opłukać, osączyć.
Włożyć do miski, wymieszać z 12 dag cukru i mąką ziemniaczaną.
Z ciasta uformować gruby wałek, podzielić na porcje, uformować bułeczki. w każdej zrobić wgłębienie, nałożyć nadzienie z jagód łyżką, dokładnie zlepić.
Blachę natłuścić, ułożyć bułeczki.
Jajko rozmącić, posmarować bułeczki i posypać resztą cukru. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stop.C. przez 25 minut.