jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Jagodzianki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wyśmienite drożdżowe ciastka z pysznym nadzienie owocowym

Jagodzianki

Składniki:

Jagodzianki

 

Sposób przygotowania:

Jagodzianki
Drożdże rozkruszyć, utrzeć z 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżką mąki, dodać 1/2 szklanki mleka, wymieszać.

Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Żółtka wbić do miski dodać 12 dag cukru i sól.

Miskę postawić na garnku z wrzątkiem, ucierać 6 minut, aż powstanie pienista masa.

Miskę zdjąć z garnka, ostudzić.

Mąkę, roztopione masło, rozczyn i pozostałe mleko wymieszać z masą jajeczną, wyrabiać ciasto, aż przestanie się lepić do do rąk.

Naczynie przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Jagody opłukać, osączyć.

Włożyć do miski, wymieszać z 12 dag cukru i mąką ziemniaczaną.

Z ciasta uformować gruby wałek, podzielić na porcje, uformować bułeczki. w każdej zrobić wgłębienie, nałożyć nadzienie z jagód łyżką, dokładnie zlepić.

Blachę natłuścić, ułożyć bułeczki.

Jajko rozmącić, posmarować bułeczki i posypać resztą cukru. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stop.C. przez 25 minut.

Tagi:

jajko jajka