Sposób przygotowania:
Jagodzianki -przepis stary jak świat.
1. Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru,kilkoma łyżkami mleka (5) i łyżką mąki,pozostawić do wyrośnięcia( u mnie trwało to ok. 20 minut,za to bardzo ładnie wyrosły:).
2. Następnie połączyć z pozostałym ciepłym mlekiem,mąką,żółtkami utartymi z cukrem i roztopionym masłem(można dodać również olejek waniliowy,ale mój cukier puder był o aromacie wanilii ,więc pominęłam),posolić,dokładnie wyrobić ciasto (np. hakiem do zagniatania ciasta).Pozostawić do wyrośnięcia ( moje rosło niecałą h).
3. Przygotować jagody.
4. Następnie podzielić wyrośnięte ciasto na kawałki o wadze 5 dag ( mi wyszło 15 po ok. 60 dag),rozpłaszczać i nakładać po 1 kopiastej łyżce jagód,starannie zalepiać,formować w kulki,rogaliki,kwadraty-czego dusza zapragnie:).
5. Rozgrzać piekarnik, posmarować skłóconym jajkiem,posypać kruszonką i upiec w gorącym piekarniku.
Smacznego!
Ps: Można również polukrować,ale ja wolę kruszonkę:)
2. Następnie połączyć z pozostałym ciepłym mlekiem,mąką,żółtkami utartymi z cukrem i roztopionym masłem(można dodać również olejek waniliowy,ale mój cukier puder był o aromacie wanilii ,więc pominęłam),posolić,dokładnie wyrobić ciasto (np. hakiem do zagniatania ciasta).Pozostawić do wyrośnięcia ( moje rosło niecałą h).
3. Przygotować jagody.
4. Następnie podzielić wyrośnięte ciasto na kawałki o wadze 5 dag ( mi wyszło 15 po ok. 60 dag),rozpłaszczać i nakładać po 1 kopiastej łyżce jagód,starannie zalepiać,formować w kulki,rogaliki,kwadraty-czego dusza zapragnie:).
5. Rozgrzać piekarnik, posmarować skłóconym jajkiem,posypać kruszonką i upiec w gorącym piekarniku.
Smacznego!
Ps: Można również polukrować,ale ja wolę kruszonkę:)
misia53
msewka
olciaky
jolka
olciaky