Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Jaja faszerowane szynką I

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przeciąć wzdłuż na połówki.

Jaja faszerowane szynką I

Składniki:

Jaja faszerowane szynką I

 

  • 6-8 jaj

 

  • 20-25 dag chudej szynki

 

 

  • łyżka drobno posiekanego szczypiorku

 

  • słoik majonezu lub 3 łyżki majonezu i 4 łyżki gęstej śmietany

 

  • 2 łyżeczki chrzanu

 

  • cukier

 

 

  • pół pęczka natki pietruszki lub koperku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jaja faszerowane szynką I
Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przeciąć wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka i starannie rozetrzeć je z trzema łyżkami majonezu. Dodać drobno posiekaną wędlinę, szczypiorek, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wypełnić polówki jaj farszem, tak by kształtem przypominały cale jaja. Ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, polać sosem zrobionym z reszty majonezu wymieszanego ze śmietaną i drobno posiekanych pieczarek, chrza­nem, przyprawionym cukrem, solą i pieprzem. Udekorować gałązkami natki lub koperku oraz plasterkami świeżego ogórka.Lucyna z Rzeszowa