Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Jaja w zielonym sosie

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć, pokroić w plasterki i włożyć do naczynia z

Jaja w zielonym sosie

Składniki:

Jaja w zielonym sosie

 

  • 25 dag rukoli

 

 

 

 

 

 

  • 4 łyżki oliwy

 

 

  • 4 łyżki posiekanych ziół: koperku , natki pietruszki, świeżego tymianku i oregano
  • (łyżeczkę koperku odłożyć)

 

 

 

 

  • do przybrania: gałązki koperku lub natki

Sposób przygotowania:

Jaja w zielonym sosie
Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć, pokroić w plasterki i włożyć do naczynia z przykrywką. 3 łyżki oliwy wymieszać z sokiem cytrynowym i łyżeczką koperku, doprawić solą oraz pieprzem i powstałym sosem polać pieczarki. Naczynie przykryć i na 1 godzinę wstawić do lodówki. Szpinak przebrać, umyć, osączyć, podlać do 3 - 4 łyżkami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu 3 min. , a następnie odcedzić ( sok zachować ). Rukolę opłukać i osączyć. Szpinak, rukolę oraz zioła zmiksować, wlać trochę soku ze szpinaku, przyprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Czosnek obrać, zgnieść w prasce i podsmażyć na pozostałej oliwie, włożyć zmiksowane zioła i mieszając, chwilę podgrzewać. Połączyć ze śmietaną i jogurtem. Jajka ugotować na półmiękko (5 min) i obrać. Na talerzach rozlać zielony sos, na każdej porcji kłaść po 2 jajka, a obok pieczarki. Przybrać gałązką koperku lub natki. Podawać z pieczywem.