Sposób przygotowania:
Jaja w zielonym sosie
Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć, pokroić w plasterki i włożyć do naczynia z przykrywką. 3 łyżki oliwy wymieszać z sokiem cytrynowym i łyżeczką koperku, doprawić solą oraz pieprzem i powstałym sosem polać pieczarki. Naczynie przykryć i na 1 godzinę wstawić do lodówki. Szpinak przebrać, umyć, osączyć, podlać do 3 - 4 łyżkami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu 3 min. , a następnie odcedzić ( sok zachować ). Rukolę opłukać i osączyć. Szpinak, rukolę oraz zioła zmiksować, wlać trochę soku ze szpinaku, przyprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Czosnek obrać, zgnieść w prasce i podsmażyć na pozostałej oliwie, włożyć zmiksowane zioła i mieszając, chwilę podgrzewać. Połączyć ze śmietaną i jogurtem. Jajka ugotować na półmiękko (5 min) i obrać. Na talerzach rozlać zielony sos, na każdej porcji kłaść po 2 jajka, a obok pieczarki. Przybrać gałązką koperku lub natki. Podawać z pieczywem.