Sposób przygotowania:
Jaja zapiekane z ziemniakami
Żaroodporny półmisek wysmarować masłem (1,2 łyżeczki masła). Jaja ugotować na twardo. Ziemniaki ugotować i utłuc dokładnie lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Obrane cebule opłukać, drobno posiekać i zrumienić na tłuszczu na złoty kolor, wymieszać z ziemniakami i pasztetem , dodać 1 łyżkę szczypiorku, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Masę ziemniaczaną wyłożyć na półmisek formując w środku wgłębienie. Jaja ugotowane na twardo obrać ze skorupek i pokrajać w cienkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na warstwie ziemniaków wypełniając nimi wgłębienie. Zalać sosem przygotowanym jak niżej. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego mleka, wlać mieszając do pozostałego wrzącego mleka. Zagotować, odstawić, dodać ser (1 łyżka), wymieszać ze śmietaną, dodać 1/2 łyżeczki masła. Przyprawić solą do smaku. Zalaną sosem potrawę posypać tartą bułką wymieszaną z utartym serem (2 łyżki). Zapiec wstawiając do nagrzanego piekarnika. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu potrawę posypaną szczypiorkiem. Na dodatek podać szpinak lub zieloną sałatę. Jest to doskonałe danie obiadowe.