Jajka flamenco

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Posiekać cebulę i czosnek, wrzucić na rozgrzaną oliwę i zrumienić. Wrzucić jarzyny

Jajka flamenco

Składniki:

Jajka flamenco

 

  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 6 ugotowanych szparagów
  • 1 niepełna szkl  mrożonych warzyw (zielony groszek, marchewka, fasolka szparagowa, papryka)
  • 1/2 szkl przecieru pomidorowego
  • 2 plastry szynki
  • 4 plasterki pikantnej kiełbasy chorizo
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Jajka flamenco
Posiekać cebulę i czosnek, wrzucić na rozgrzaną oliwę i zrumienić. Wrzucić jarzyny oprócz szparagóe, dusić chwilę na małym ogniu. Dodać przecier, podlać kilkoma łyżkami wody, przyprawić solą i pieprezm. Na koniec wrzucić szparagi. Dusić na małym ogniu 15 minut. W tym czasie przygotować kokilki do zapiekania, nasmarować je oliwą i napełnić przygotowaną masą pomidorową. Do każdej kokilki wbić po 1 jajku, ale nie mieszać zawartości. Białko przykryć szynką i plasterkiem kiełbasy tak, aby zółtko było odsłonięte, posypać ostrą paprką. Kokilki wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 5-8 minut aby ścięły się białka pod wędliną.