jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Jajka z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

jajka z ziemniakami doskonałe danie na obiad

Jajka z ziemniakami

Składniki:

Jajka z ziemniakami

 

  • 8 jajek na twardo
  • 0,5 kg ziemniakó∑
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 średnia cebula
  • 8 łyżek masłą
  • 6 łyżek utartego żółtego sera
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól
  • pieprz
  • SOS ŚMIETANKOWY:
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietanki
  • 2 yżki mąki
  • 0,5 szklanki utartego żółtego sera
  • sól

Sposób przygotowania:

Jajka z ziemniakami
SOS:
Masło rozgrzać w rondlu, wymieszać z mąką, wlać śmietankę, osolić, mieszając zagotować, zmniejszyć płomień, wsypać ser i mieszając podgrzewać do stopienia sera. Trzymać w cieple.
ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować i utrzec z 4 łyżkami masła na jednolitą masę. cebulę posiekać, udusić z 3 łyżkami śmietany, dodać do ziemniaków, wymieszać. Pokroić drobno jajka, przyprawić solą, pieprzem, szczypiorkiem, wymieszać z ciepłym sosem śmietankowym. W żaroodpornym naczyniu ułożyć pośrodku jajka i obłożyć wokół ziemniakami. Wszystko posypać serem i zalać zrumienioną na maśle bułką. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika na około 15 minut, żeby wszystko dobrze sie zagrzało. Podawać z sałatą.