Sposób przygotowania:
Jajka z ziemniakami
SOS:
Masło rozgrzać w rondlu, wymieszać z mąką, wlać śmietankę, osolić, mieszając zagotować, zmniejszyć płomień, wsypać ser i mieszając podgrzewać do stopienia sera. Trzymać w cieple.
ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować i utrzec z 4 łyżkami masła na jednolitą masę. cebulę posiekać, udusić z 3 łyżkami śmietany, dodać do ziemniaków, wymieszać. Pokroić drobno jajka, przyprawić solą, pieprzem, szczypiorkiem, wymieszać z ciepłym sosem śmietankowym. W żaroodpornym naczyniu ułożyć pośrodku jajka i obłożyć wokół ziemniakami. Wszystko posypać serem i zalać zrumienioną na maśle bułką. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika na około 15 minut, żeby wszystko dobrze sie zagrzało. Podawać z sałatą.
Masło rozgrzać w rondlu, wymieszać z mąką, wlać śmietankę, osolić, mieszając zagotować, zmniejszyć płomień, wsypać ser i mieszając podgrzewać do stopienia sera. Trzymać w cieple.
ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować i utrzec z 4 łyżkami masła na jednolitą masę. cebulę posiekać, udusić z 3 łyżkami śmietany, dodać do ziemniaków, wymieszać. Pokroić drobno jajka, przyprawić solą, pieprzem, szczypiorkiem, wymieszać z ciepłym sosem śmietankowym. W żaroodpornym naczyniu ułożyć pośrodku jajka i obłożyć wokół ziemniakami. Wszystko posypać serem i zalać zrumienioną na maśle bułką. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika na około 15 minut, żeby wszystko dobrze sie zagrzało. Podawać z sałatą.