Sposób przygotowania:
Jajka ziemniakach i fasolce
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Zależnie od rodzaju ziemniaków obrać lub nie ze skórki . Pokroić w grube plastry i zostawić by ostygły.* Wymieszać mąkę z papryką , solą i pieprzem ( po szczypcie) . Oprószyć ziemniaki. Rozgrzać na patelni olej i poukładać plastry ziemniaków - smażyć na rumiano. W czasie kiedy ziemniaki się smażą podgrzać wyjętą z puszki fasolkę- posypać łyżką mąki , wymieszać i zagotować ( doprawić wg własnego smaku bo fasolka jest bardzo łagodna ). Na małej patelni roztopić masło i usmażyć jajka sadzone. Pokroić drobno natkę pietruszki i szczypior - wymieszać. Podawać w kokilkach układając na spód warstwę rumianych ziemniaków , na to fasolkę a na niej jajko sadzone . Posypywać szczypiorem zmieszanym z natką pietruszki. * jeśli chodzi o ziemniaki to oczywiście można sobie ułatwić pracę gotując je odpowiednio wcześniej lub wykorzystując pozostałe z poprzedniego dnia co wyraźnie skróci czas przygotowywania posiłku.