Sposób przygotowania:
Jarskie gołąbki z cukinią i szpinakiemZ kapusty włoskiej oddzielamy kolejno liścia, które myjemy, a następnie wycinamy z nich twarde łodygi. W dużym garnku nastawiamy wodę, dodajemy nieco soli i czekamy aż zacznie wrzeć – wkładamy liście kapusty i obgotowujemy 3 minuty, po czym pozostawiamy w gorącej wodzie jeszcze na jakiś czas. Ryż oraz kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, po czym odcedzamy i przekładamy do miski. Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, liście młodego szpinaku myjemy pod bieżącą wodą, cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i przesmażamy pokrojone warzywa. Cukinię przecinamy, wydrążamy środek i ważymy określoną ilość, po czym ścieramy na tarce z grubymi otworami. Lekko odciśniętą cukinię dodajemy do zrumienionej cebulki i smażymy ok 5 minut, następnie dodajemy drobno pokrojony szpinak i całość przesmażamy jeszcze 1 minutkę - doprawiamy. Na siteczku odciskamy usmażone warzywa tak aby pozbyć się nadmiaru wody spod cukinii, a następnie przekładamy do ugotowanej kaszy i ryżu. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie wbijamy jajka i ponownie wszystko mieszamy. Na każdym z liściu kapusty włoskiej układamy po 2-3 łyżki farszu, a następnie zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Dno dużego garnka wykładamy liściem kapusty, na nim ściśle układamy zwinięte gołąbki. Zalewamy je do połowy wodą, dodajemy 0,5 łyżeczki soli i całość przykrywamy kapustą i dociskamy pokrywką. Na wolnym ogniu całość gotujemy przez 10 minut. Gorące gołąbki wyjmujemy, możemy polać sosem i jemy.