halcia76

halcia76

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Jarskie kotleciki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotleciki z kapusty i jajka- smaczny dodatek do drugiego dania.

Jarskie kotleciki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jarskie kotleciki

 

 

Sposób przygotowania:

Jarskie kotleciki
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy środek i drobno szatkowaną gotujemy z dodatkiem soli, listka laurowego ,ziela i kminku.Kiedy będzie już miękka odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. 4 jajka gotujemy na twardo, po ostygnięciu obieramy i drobno siekamy. Kiedy kapusta przestygnie odciskamy z niej maksymalną ilość wody i drobno kroimy. Do miski wkładamy kapustę ,posiekane jajka ,kaszę, mąkę kartoflaną,wbijamy 2 jajka, doprawiamy vegetą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Masa musi być dosyć gęsta . Jeżeli jest zbyt wolna, zagęszczamy bułką tartą. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i pieczemy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Jarskie kotleciki
Poszatkowaną kapustę gotujemy z dodotkiem przypraw
Jarskie kotleciki
Do garnka dajemy wszystkie potrzebne składniki
Jarskie kotleciki
Wszystko mieszamy na jednolitą masę i ewentualnie doprawiamy