Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Jarzynowa z soczewicą

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

smaczna i pożywna zupa z zielonymi ziarenkami

Jarzynowa z soczewicą

Składniki:

Jarzynowa z soczewicą

 

Sposób przygotowania:

Jarzynowa z soczewicą
Soczewicę płuczemy, zalewamy ok. 3 szkl. zimnej wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy 10 min.. W między czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę. Gdy soczewicą nieco zmięknie dodajemy ziemniaki, gotujemy następne 10 min.. Następnie dodajemy włoszczyznę, posiekane drobno chili i pokrojoną w kostkę łodygę brokuła (wcześniej przycinamy ją od dołu i ew. obieramy jeśli skórka na twarde włókna). Gotujemy 5-10 min..Jeśli trzeba dolewamy nieco wody. Zdejmujemy garnek z ognia. Jogurt roztrzepujemy z 0,5 łyżeczki soli i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, dodajemy pomału do zupy cały czas mieszając. Doprawiamy pieprzem i ew. solą. Zupa jest smaczniejsza gdy damy jej odpocząć w garnku ok. 15-20 min.

Tagi:

soczewica