Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Jasiek po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jasiek po bretońsku ugotowany w ten sposób to tradycyjny smak, tak jak gotowała go moja babcia. Do dzisiaj bardzo lubię ten sposób :)

Jasiek po bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jasiek po bretońsku

 

  • 300g fasoli Jaś – duża fasola
  • 30 dag boczku
  • 30 dag podwawelskiej kiełbasy
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ¾ łyżeczki bazyli
  • ¾ łyżeczki oregano
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liśc laurowy\
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jasiek po bretońsku
Fasolę zalewamy wodą (2 razy tyle wody co fasoli ma być dobrze przykryta), namaczamy 12 godzin. Następnego dnia dolewamy wody i gotujemy dodając ziele angielskie i liść laurowy oraz łyżeczkę soli - gotujemy do miękkości fasoli (gotowałam pod przykryciem około 70 minut). Boczek i kiełbasę kroimy w paseczki bądź w kostkę, przesmażamy całość. Następnie dodajemy polowe przypraw – majeranku, bazylii i oregano razem przesmażamy i wlewamy do fasoli, dojąc koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Na koniec dodajemy pozostałe przyprawy i doprawiamy pieprzem.
Jasiek po bretońsku
namoczoną fasolę gotujemy z solą liściem laurowym i zielem angielskim
Jasiek po bretońsku
boczek i kiełbasę podsmażamy z przyprawami
Jasiek po bretońsku
dodajemy smażonkę z ziołami do gotującej fasolki
Jasiek po bretońsku
na koniec dodajemy pozostałe przyprawy i zagotowujemy

Tagi:

kielbasa