Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Jednogarnkowiec z warzywami i kielbasą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Danie jednogarnkowe na szybko. Rozgrzewające, geste i smaczne

Jednogarnkowiec z warzywami i kielbasą

Składniki:

Jednogarnkowiec z warzywami i kielbasą

 

  • kiełbasa zwyczajna - 3 duże pętka,
  • cebula biała - 2 sztuki,
  • ziemniaki - 4 duże sztuki,
  • kapusta pekińska - 1/2 dużej sztuki, twarda cześć,
  • papryka świeża - 1 sztuka,
  • marchew - 4 duże sztuki,
  • pietruszka korzeń - 3 sztuki,
  • seler, korzeń - kawałek, ok 150g,
  • seler naciowy - 2 łodygi,
  • groszek mrożony - 1 szklanka,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • vegeta - 1 łyżka,
  • meggi - 1 łyżka,
  • sól,
  • kostka rosołowa - dowolna (dałam grzybową),
  • majeranek, oregano,
  • liść laurowy,
  • pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy,
  • papryka słodka mielona - 1 łyżka,
  • kminek mielony, kolendra mielona - szczypta,
  • sos sojowy - łyżeczka,
  • woda - 1 litr.

 

Sposób przygotowania:

Jednogarnkowiec z warzywami i kielbasą

Kiełbasę w razie konieczności obrać i pokroić w kosteczkę. Wszystkie warzywa obrać umyć i osuszyć. Rozgrzać patelnię, wrzucić kawałki kiełbasy i smażyć przez 5-10 minut, często mieszając. Podsmażoną, odsączoną z tłuszczu kiełbasę przełożyć do dużego, trzylitrowego garnka. Na tłuszczu po kiełbasie podsmażyć do zeszklenia pokrojona w kosteczkę cebule, dodać do kiełbasy. Do garnka wlać 1 litr wody, dodać vegetę i kostkę rosołową. Wrzucić pozostałe warzywa: kapustę pekińską, pokrojone w kosteczkę marchew, pietruszkę, korzeń selera, ziemniaki oraz paprykę. Dodać listek laurowy, pieprz, łyżkę papryki mielonej, sos sojowy i sól. Gotować na niewielkim ogniu przez 10 minut, po czym dodać seler naciowy. Gotować przez kolejne 15-20 minut, dodać przepłukany groszek mrożony oraz rozdrobniony czosnek. Gotować przez około 5 minut, ostatecznie doprawić do smaku. Podawać na gorąco.