Sposób przygotowania:
Jesienne preludiumciasto
Palmę, mleko, cukier i kakao zagotowujemy dokładnie mieszając aż kakao nam sie zupełnie rozpuści.
Odstawiamy do ostudzenia.
Dodajemy jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem, przyprawą do piernika i kakao,
Wszystko razem mieszamy do całkowitego połączenia sie składników.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i z wysmarowanymi bokami.
Pieczemy w 175 stopniach 25-30 minut i jak zwykle sprawdzamy patyczkiem dla potwierdzenia:)
Ciasto studzimy i rozkrawamy na dwa blaty.
masa grysikowa
Zagotowujemy szklankę mleka z cukrem, resztę mleka mieszamy z kaszą manną.
Do gotującego sie mleka wlewamy mleko z kaszką i gotujemy przez kilka minut, aż masa nam zgęstnieje, ale trzeba pamiętać o ciągłym mieszaniu.
Studzimy.
Miękkie masło miksujemy na puch i dodajemy do niego po łyżce ugotowanej kaszki.
mus śliwkowy
Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody, odstawiamy do napęcznienie i podgrzewamy do rozpuszczenia- nie gotujemy.
Śliwki myjemy, wypestkujemy i kroimy na ćwiartki.
Owoce przekłądamy do garnka, podlewamy wodą i dodajemy cukier, imbir, cynamon i goździki.
Gotujemy przez 20 minut.
Całość miksujemy bardzo dokładnie- ja jeszcze dodatkowo przecedziłam przez sitko, żeby nie było kawałków skórek.
Do zmiksowanych śliwek dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
polewa i składanie ciasta
Czekoladę łamiemy na kawałki,dodajemy mleko i masło -podgrzewamy nad kąpielą wodną do rozpuszczenia .
Lekko studzimy i wylewamy na ciasto.
Wykończenie ciasta:
Jeden blat ciasta wkładamy ponownie do tortownicy.
Wykładamy masę grysikową, na górę wylewamy mus śliwkowy.
Od razu przykrywamy drugim blatem i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin na najlepiej na całą noc.
reanja
do ciasta trzeba dodać 2 niepełne szklanki mąki pszennej