Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Jesienny garnek z dynią

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pikantny, rozgrzewający garnek z dynią i ciecierzycą. Najlepszy na drugi dzień z pajdą świeżego chleba domowego lub ryżem.

Jesienny garnek z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienny garnek z dynią

 

  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • Kawałek bakłażana
  • 1 papryka czerwona
  • 1 kg dyni
  • 200 g ciecierzycy gotowanej
  • 100 g chorizo
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • Szczypta cukru
  • 1 czubata łyżeczka czubricy czerwonej
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Jesienny garnek z dynią
Cebule pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać startą na tarce marchewkę i smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Bakłażana pokroić w kostkę, wrzucić z papryką do garnka. Smażyć razem, co chwilę mieszając. Dynię obrać, usunąć włókna z pestkami. Miąższ pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Wlać 100 ml wody, dusić pod przykryciem. Do miękkości dyni. Chorizo pokroić w pół plastry, wrzucić z cukinią do garnka. Wymieszać. Dodać pomidory w puszce, doprawić cukrem, oregano, czubricą, solą i pieprzem do smaku. Dusić jeszcze 10 minut.
Jesienny garnek z dynią
Cebule pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać startą na tarce marchewkę i smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Jesienny garnek z dynią
Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Bakłażana pokroić w kostkę, wrzucić z papryką do garnka. Smażyć razem, co chwilę mieszając.
Jesienny garnek z dynią
Dynię obrać, usunąć włókna z pestkami. Miąższ pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Wlać 100 ml wody, dusić pod przykryciem. Do miękkości dyni.
Jesienny garnek z dynią
Chorizo pokroić w pół plastry, wrzucić z cukinią do garnka. Wymieszać.