Sposób przygotowania:
Jesienna zupa z dyni
Dynię wydrążyć i pokroić w kawałki. W garnku na maśle zeszklić poszatkowaną cebulę, dodać dynię, pokrojony drobno czosnek i chilli, podsmażyć zalać wodą dodac kawałki marchewki, liscie natki i selera, lisc laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, sos sojowy i gałązki tymianku. Dusić pod przykryciem około 20 minut. W trakcie gotowania doprawic ewentualnie solą i pieprzem. Z zupy wyjac ziele angielskie i liść laurowy. Zupę przelać do miksera i zmiksować dodając śmietane. Zupę przelałam do wydrązonej dyni,na góre dałam groszek ptysiowy, drono posiekany kawałek chilli, pestki dyni oraz gałazki tymianku. Wszystko posypałam serem parmino (typ parmezanu). Oczywiscie zupe mozna rozlac na talerze i tez w ten sposob kazdemu posypac i przozdobic. Zupa pyszna najpierw nuta słodyczy, zapach tymianku a na końcu odrobina pikantnej papryczki.
wedith1
333zula
Luśka
msewka
margolata
iwi69