bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Jesienna zupa z dyni

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Kremowa zupa z dyni w połaczeniu z tymienkiem, pikantanościa papryczki doprawiona sosem sojowym.

Jesienna zupa z dyni

Składniki:

Jesienna zupa z dyni

 

  • woda 1,5 l
  • dynia ok 2 kg
  • 1 duża cebula
  • łyzka śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • liscie selera naciowego
  • liście natki pietruszki
  • marchewka
  • łyzka masła do smażenia
  • pieprz świeżo zmielony
  • papryczka chilli mała
  • 1/2 pora
  • 1,5 łyzeczki sosu sojowego TaoTao
  • tymianek świeży - garść
  • liść laurowy
  • ziele angielskie - 2 ziarna
  • lubczyk łyzeczka
  • groszek ptysiowy
  • sól
  • pestki dynii
  • ser drobno starty Parmino ok łyzeczki

 

Sposób przygotowania:

Jesienna zupa z dyni
Dynię wydrążyć i pokroić w kawałki. W garnku na maśle zeszklić poszatkowaną cebulę, dodać dynię, pokrojony drobno czosnek i chilli, podsmażyć zalać wodą dodac kawałki marchewki, liscie natki i selera, lisc laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, sos sojowy i gałązki tymianku. Dusić pod przykryciem około 20 minut. W trakcie gotowania doprawic ewentualnie solą i pieprzem. Z zupy wyjac ziele angielskie i liść laurowy. Zupę przelać do miksera i zmiksować dodając śmietane. Zupę przelałam do wydrązonej dyni,na góre dałam groszek ptysiowy, drono posiekany kawałek chilli, pestki dyni oraz gałazki tymianku. Wszystko posypałam serem parmino (typ parmezanu). Oczywiscie zupe mozna rozlac na talerze i tez w ten sposob kazdemu posypac i przozdobic. Zupa pyszna najpierw nuta słodyczy, zapach tymianku a na końcu odrobina pikantnej papryczki.

Tagi:

sery sosy dynia ser