Sposób przygotowania:
Jesienny gulasz z jabłkamiETAP 1
Przygotowane mięso kroimy w dość dużą kostkę. Pokrojone łączymy z musztardą i oprószamy przyprawami. Tak przygotowane odstawiamy na minimum 1 godzinę do chłodu.
ETAP 2
Po tym czasie mięso oprószamy mąką i dokładnie obsmażamy na oleju z każdej strony.
ETAP 3
Między czasie cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa oprószamy świeżo mielonym pieprzem i obsmażamy na oddzielnej patelni. Do miękkich warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przygotowane warzywa dodajemy do mięsa. Całość podlewamy wodą i dusimy do momentu jak mięso będzie miękkie.
ETAP 4
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy ok 2 łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy jabłka oraz żurawinę. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy cynamonem i obsmażamy.
ETAP 5
Tak przygotowane jabłka oraz posiekaną natkę pietruszki dodajemy do gulaszu pod koniec duszenia. Całość chwilkę razem podgrzewamy i ostatecznie doprawiamy do smaku. Gotowe.
LauraLaura
marcinka
karola25