Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Jeszcze jeden giuwecz wg Buni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W zasadzie robię coś pomiędzy leczo a giuweczem. Dużo różnych jesiennych warzyw i mało mięsa ( lub wcale a zamiennie chuda kiełbasa ).

Jeszcze jeden giuwecz wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jeszcze jeden giuwecz wg Buni

 

  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 duża cebula ( lub 2 średnie)
  • 1 średni ogórek gruntowy ( lub kawałek cukinii)
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • plaster selera
  • 2 duże pomidory
  • 3 średnie ziemniaki
  • ziemniak ( patat - nie koniecznie , po prostu miałam - zamiennie można dać kawałek dyni)-mały ( wielkość nie większa
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona słodka
  • maggi w płynie
  • 2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Jeszcze jeden giuwecz wg Buni
Umyć , obrać i pokroić warzywa ( z papryki usunąć gniazda nasienne) , a z ogórków pestki , ziemniaki i patat ( oprócz pomidorów). Odłożyć wszystko przygotowane ( można skropić wodą i zabezpieczyć folia spożywczą). Pomidory ułożyć w osobnej miseczce. Obrać i pokroić drobno cebulę. Zeszklić na oleju. Dorzucić pokrojony drobno boczek i wytapiać na skwarki smażąc razem z cebulą aż ta zrobi się złota, a skwarki rumiane. Kiełbasę pokroić w pół plasterki i dodać do cebuli i boczku. Obsmażyć mieszając. Dorzucić pokrojone warzywa ( prócz pomidorów).Chwilę ogrzewać by lekko zmiękły ( mieszając). Podlać wodą. Posolić i posypać szczyptą pieprzu .Dusić ok. 40 minut. Dorzucić pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dalej dusić 20 minut. Doprawić do smaku ( solą, pieprzem, maggi, papryką mieloną i szczyptą cukru ). Wsypać pokrojona natkę pietruszki do giuweczu i wymieszać.
Jeszcze jeden giuwecz wg Buni
Podsmażyć cebulkę z boczkiem i kiełbasą na rumiano
Jeszcze jeden giuwecz wg Buni
Dołozyc pokrojone warzywa -zalać wodą i dusić 40 minut
Jeszcze jeden giuwecz wg Buni
Doprawić koncentratem i przyprawami dusić jeszcze 20 minut
Jeszcze jeden giuwecz wg Buni
Pokroić natkę pietruszki i dołożyć do giuweczu