Sposób przygotowania:
Jeszcze jeden giuwecz wg Buni
Umyć , obrać i pokroić warzywa ( z papryki usunąć gniazda nasienne) , a z ogórków pestki , ziemniaki i patat ( oprócz pomidorów). Odłożyć wszystko przygotowane ( można skropić wodą i zabezpieczyć folia spożywczą). Pomidory ułożyć w osobnej miseczce. Obrać i pokroić drobno cebulę. Zeszklić na oleju. Dorzucić pokrojony drobno boczek i wytapiać na skwarki smażąc razem z cebulą aż ta zrobi się złota, a skwarki rumiane. Kiełbasę pokroić w pół plasterki i dodać do cebuli i boczku. Obsmażyć mieszając. Dorzucić pokrojone warzywa ( prócz pomidorów).Chwilę ogrzewać by lekko zmiękły ( mieszając). Podlać wodą. Posolić i posypać szczyptą pieprzu .Dusić ok. 40 minut. Dorzucić pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dalej dusić 20 minut. Doprawić do smaku ( solą, pieprzem, maggi, papryką mieloną i szczyptą cukru ). Wsypać pokrojona natkę pietruszki do giuweczu i wymieszać.