Sposób przygotowania:
Języczki w sosie borowikowym
Filety umyć, pokroić na wąskie kawałki w kształcie języczków, lekko rozbić.
Oprószyć solą, pieprzem i mąką, maczać w rozbitym jajku i w bułce tartej. Obsmażyć z obu storn na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem.
Grzyby umyć, zalać zimną wodą, dodać obraną cebulę, lekko posolić, i ugotować do miękkości. Odcedzić. Grzyby pokroić w paski, dodać do wywaru wraz z przetartą przez sito lub zmiksowana cebulą. Masło stopić, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, rozprowadzić wywarem i wlać do sosu. Mieszając- zagotować. Gotowy sos zaprawić śmietaną, dodać natkę pietruszki. Na talerzu układać mięso w kształcie gwiazdy, po pięć kawałków, w środek wlać sos borowikowy. Podawać z ryżem lub kaszą. Na talerzu wygląda...genialnie!
Oprószyć solą, pieprzem i mąką, maczać w rozbitym jajku i w bułce tartej. Obsmażyć z obu storn na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem.
Grzyby umyć, zalać zimną wodą, dodać obraną cebulę, lekko posolić, i ugotować do miękkości. Odcedzić. Grzyby pokroić w paski, dodać do wywaru wraz z przetartą przez sito lub zmiksowana cebulą. Masło stopić, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, rozprowadzić wywarem i wlać do sosu. Mieszając- zagotować. Gotowy sos zaprawić śmietaną, dodać natkę pietruszki. Na talerzu układać mięso w kształcie gwiazdy, po pięć kawałków, w środek wlać sos borowikowy. Podawać z ryżem lub kaszą. Na talerzu wygląda...genialnie!