dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Języczki w sosie borowikowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczaczek w innym wydaniu...

Języczki w sosie borowikowym

Składniki:

Języczki w sosie borowikowym

 

 

Sposób przygotowania:

Języczki w sosie borowikowym
Filety umyć, pokroić na wąskie kawałki w kształcie języczków, lekko rozbić.
Oprószyć solą, pieprzem i mąką, maczać w rozbitym jajku i w bułce tartej. Obsmażyć z obu storn na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem.
Grzyby umyć, zalać zimną wodą, dodać obraną cebulę, lekko posolić, i ugotować do miękkości. Odcedzić. Grzyby pokroić w paski, dodać do wywaru wraz z przetartą przez sito lub zmiksowana cebulą. Masło stopić, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, rozprowadzić wywarem i wlać do sosu. Mieszając- zagotować. Gotowy sos zaprawić śmietaną, dodać natkę pietruszki. Na talerzu układać mięso w kształcie gwiazdy, po pięć kawałków, w środek wlać sos borowikowy. Podawać z ryżem lub kaszą. Na talerzu wygląda...genialnie!