mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Kabaczek faszerowany mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nadzienie nadaje się też do faszerowania papryki czy pomidorów, albo cukinii. Można również bezpośrednio użyć farszu na makaron czy ryż:)

Kabaczek faszerowany mięsem

Składniki:

Kabaczek faszerowany mięsem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kabaczek faszerowany mięsem
Kabaczka obrać, przekroić na pół, wydrążyć. Obgotować ok. 3 min. we wrzącej osolonej wodzie. Do mielonego wbić jajko, dodać natkę, posolić, popieprzyć, dodać troszkę Vegety i bułki tartej. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda, pokroić w kostkę. Smażyć do miękkości na oleju. Cebulę obrać, pokroić w małe piórka, zeszklić na oleju razem z pokrojonym drobno czosnkiem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do podsmażonego mięska dodać podsmażoną paprykę, cebulkę z czosnkiem oraz pomidory. Dusić razem kilka minutek. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, włożyć połówki kabaczka, nafaszerować, posypać starym serem. Piec 25-30 min. w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.