Kasiak11

Kasiak11

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Kabaczki/cukinie faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To danie łączy w sobie typowe włoskie składniki - pomidory, parmezan, czosnek i zioła. Duża ilość warzyw, dodatek kaszy jaglanej i mięsa sprawia, że jest pożywne i zdrowe.

Kabaczki/cukinie faszerowane

Składniki:

Kabaczki/cukinie faszerowane

 

  • 1 kabaczek lub cukinia
  • 1 zielona cukinia
  • 6 pomidorów – miksujemy je w blenderze na sok
  • 0,5kg mielonego mięsa – połączyłam 350g wołowiny i 150g surowego boczku
  • 1,5 filiżanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula posiekana w pióra
  • 2 ząbki czosnku posiekane grube plasterki
  • 300g mrożonej papryki Hortex Tricolore
  • 2 łyżki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pęczek natki pietruszki lub 2 łyżki suszonej naci
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • parmezan

 

Sposób przygotowania:

Kabaczki/cukinie faszerowane
Kabaczka i cukinię przekrawamy na ćwiartki, wybieramy pestki. Odstawiamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej mielone mięso. Dodajemy cebulę, czosnek i paprykę i znowu chwilę smażymy, aby warzywa lekko zmiękły. Przyprawiamy solą, pieprzem, dwoma rodzajami papryki, tymiankiem i dorzucamy natkę pietruszki, mieszamy. Wlewamy połowę soku pomidorowego i zagotowujemy. Dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy. Faszerujemy wcześniej przygotowane kabaczki i cukinie. Układamy na patelni, na której robiliśmy farsz i podgotowujemy pod przykryciem około 20 minut – kabaczki i cukinie muszą być lekko podparowane. Przekładamy następnie wszystko do nasmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego, zalewamy pozostałym sokiem pomidorowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy i posypujemy świeżo startym parmezanem.