Sposób przygotowania:
Kabaczki/cukinie faszerowane
Kabaczka i cukinię przekrawamy na ćwiartki, wybieramy pestki. Odstawiamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej mielone mięso. Dodajemy cebulę, czosnek i paprykę i znowu chwilę smażymy, aby warzywa lekko zmiękły. Przyprawiamy solą, pieprzem, dwoma rodzajami papryki, tymiankiem i dorzucamy natkę pietruszki, mieszamy. Wlewamy połowę soku pomidorowego i zagotowujemy. Dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy. Faszerujemy wcześniej przygotowane kabaczki i cukinie. Układamy na patelni, na której robiliśmy farsz i podgotowujemy pod przykryciem około 20 minut – kabaczki i cukinie muszą być lekko podparowane. Przekładamy następnie wszystko do nasmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego, zalewamy pozostałym sokiem pomidorowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy i posypujemy świeżo startym parmezanem.