dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Kabaczki nadziewane mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna przekąska z bakłażanów z wieprzowiną lub baraniną.

Kabaczki nadziewane mięsem

Składniki:

Kabaczki nadziewane mięsem

 

  • 1 kg młodych niedużych kabaczków
  • nadzienie:
  • 30 dag wieprzowiny lub baraniny bez kości
  • 20 dag czerstwej bułki
  • 5 dag cebuli
  • 2 dag tłuszczu
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • sos:
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 dag mąki
  • sól
  • 1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Kabaczki nadziewane mięsem
Młode kabaczki obrać, opłukać, jeśli są małe, pokrajać wzdłuż na 2 części, wybrać pestki, lekko osolić; duże kabaczki przeciąć w poprzek na kawałki 4-5 cm grubości. Wydrążyć łyżeczką nasiona i miękisz, pozostawiając cienką warstwę nie wydrążoną jako dno. Przyrządzić nadzienie: mięso opłukać, pokroić na kawałki, bułkę namoczyć w wodzie, cebulę obrać, pokroić, zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Mięso, bułkę, cebulę przepuścić przez maszynkę. Dodać jajko, sól, pieprz, utrzeć staranie. Napełnić kabaczki nadzieniem, ułożyć w jednej warstwie w płaskim rondlu, zalać niedużą ilością wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 20-30 minut. Gęstą śmietanę osolić, wymieszać z mąką, zalać kabaczki. Chwilę zapiekać, wyjąć ostrożnie na półmisek, oblać sosem, posypać z wierzchu siekaną zieleniną. Podawać z ziemniakami. Smaczne są również z nadzieniem z ryżu i kiełbasy mielonej.