Sposób przygotowania:
Kabaczki nadziewane mięsem
Młode kabaczki obrać, opłukać, jeśli są małe, pokrajać wzdłuż na 2 części, wybrać pestki, lekko osolić; duże kabaczki przeciąć w poprzek na kawałki 4-5 cm grubości. Wydrążyć łyżeczką nasiona i miękisz, pozostawiając cienką warstwę nie wydrążoną jako dno. Przyrządzić nadzienie: mięso opłukać, pokroić na kawałki, bułkę namoczyć w wodzie, cebulę obrać, pokroić, zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Mięso, bułkę, cebulę przepuścić przez maszynkę. Dodać jajko, sól, pieprz, utrzeć staranie. Napełnić kabaczki nadzieniem, ułożyć w jednej warstwie w płaskim rondlu, zalać niedużą ilością wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 20-30 minut. Gęstą śmietanę osolić, wymieszać z mąką, zalać kabaczki. Chwilę zapiekać, wyjąć ostrożnie na półmisek, oblać sosem, posypać z wierzchu siekaną zieleniną. Podawać z ziemniakami. Smaczne są również z nadzieniem z ryżu i kiełbasy mielonej.