Sposób przygotowania:
Kacze udka w pomarańczach
Udka natrzeć solą i pieprzem. posiekać drobno cebulę i czosnek, a marchewkę i umytą pomarańcz pokroić w plasterki. Udka smażyć w brytfannie na oliwie. Odwrócić skórką do dołu, obłożyć cebulą, czosnkiem i marchewkami. Podsmażyć i posypać mąką, dodać listek laurowy, chili i 2/3 plastrów pomarańczy. Przykryć i piec ok 30 minut w temp 225 st. Wlać wino, piec jeszcze 40 minut w temp 200 st. Udka i marchewki wyjąć z brytfanny. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito i gotować aż wyparuje 1/3 sosu. Przyprawić octem balsamicznym, w razie potrzeby również solą i pieprzem. Dodać pokrojone oliwki. Powstałym w ten sposób sosem polać kaczkę. Obłożyć marchewkami i resztą plasterków pomarańczy.
W ten sam sposób można przyrządzić kurczaka.
W ten sam sposób można przyrządzić kurczaka.