Sposób przygotowania:
Kaczka 2
Kaczkę bardzo dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym albo odstawić na chwilę, aby sama wyschła, a w następnej kolejności nasmarować ją pieprzem oraz solą. Margaryną bardzo dokładnie nasmarować naczynie żaroodporne i włożyć do niego nasmarowaną kaczkę. Jabłka bardzo dokładnie umyć, obrać, wyciąć ze środka gniazda nasionek i pokroić na ćwiartki, a ćwiartkę jeszcze na pół. Pomarańcze bardzo dokładnie umyć i pokroić w niegrube plasterki. Cebulę obrać, umyć pod zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić w paseczki. Kaczkę obłożyć pomarańczą, jabłkami, cebulą oraz suszonymi śliwkami, a następnie pokropić miodem. Kaczkę podlać bulionem i włożyć do piekarnika. Kaczkę piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około półtorej godziny.